کنوکتورها یکی از اجزا اصلی در رادیاتورهای پنلی هستند که به بدنه پانل متصل است و گرما را از بدنه پنل رادیاتور گرفته و به هوای محیط منتقل مینماید. در رادیاتورهای پنلی تمام اجزاء کار انتقال دما به محیط را انجام میدهد ولی بیشترین انتقال دما از طریق کانوکتور انجام میشود. در اثر جریان جابهجایی هوا که توسط یک منبع گرمایی ایجاد میشود، کنوکتورها باعث توزیع گرما در اطراف خود میشوند. کنوکتور معمولاً از ورقهای فولادی نازک به فرم سینوسی میباشد که به پنل رادیاتور متصل میشوند. فرم سینوسی و مواج کنوکتور موجب افزایش سطح انتقال حرارت رادیاتور و افزایش کارایی آنها است، همچنین به گرم شدن سریعتر و کارآمدتر فضای محیط نصب کمک میکنند.
نحوه عملکرد کنوکتور
کنوکتورها به عنوان یک واسطه بین منبع گرمایی (رادیاتور) و محیط عمل میکنند. گرم بودن رادیاتور و کنوکتور موجب می شود هوای سرد از قسمت پایین وارد رادیاتور شده، و در نتیجه تماس با منبع گرمایی، حرارت را جذب میکند. سپس، این هوای گرم شده از طریق دریچههای بالایی رادیاتور به فضای مورد نظر منتقل میشود. این فرایند تا زمانی که دمای محیط به دمای مطلوب رسیده یا دستگاه خاموش شود، ادامه خواهد داشت. به این ترتیب، کنوکتورها از رادیاتور گرما را دریافت کرده و سپس آن را به فضای محیط توزیع میکنند، تا فرایند گرم شدن و گرم کردن محیط را فراهم کنند.
اندازه ارتفاع کنوکتور
در رادیاتورها، ارتفاع کنوکتور ممکن است بسته به مدل و طراحی آن متغیر باشد. اما به طور کلی، در رادیاتورهای با ابعاد استاندارد (رادیاتور با ورودی و خروجی 50 سانتیمتر) برای داشتن راندمان بالا ارتفاع کنوکتورهای معمولی برای نصب در اتاقها و فضاهای مسکونی معمولاً در محدوده 40 تا 50 سانتیمتر قرار میگیرد که گاها تولید کنندگان از کانوکتور با ارتفاع 30 تا 43 سانتیمتر استفاده میکنند. به طور کلی کانوکتور هر اندازه سطح بیشتری از پنل را پوشش داده باشد، انتقال حرارت بیشتر خواهد بود.
شرکت لورچ با تمرکز بر ارتقای بازدهی و راندمان، از تنوع در طراحی رادیاتور پنلی بهره برده است. که این تنوع در رادیاتورها با سایز استاندارد شامل موارد زیر میشود:
- مدلهای پربازده و رز: کنوکتور با ارتفاع 50 سانتیمتر و عمق سینوسی 30 میلیمتر
- مدل آذر: کنوکتور با ارتفاع 40 سانتیمتر و عمق سینوسی 30 میلیمتر
- مدل افروز: کنوکتور با ارتفاع 40 سانتیمتر و عمق سینوسی 25 میلیمتر
مقاله پیشنهادی: پکیج چیست؟
انواع رادیاتور از نظر کنوکتور
رادیاتور Type 11
انواع کنوکتورهای موجود در بازار را میتوان در 4 دسته تقسیم بندی کرد که رادیاتور Type 11 از یک پنل اصلی که در ناحیه پشت آن یک ردیف ورق فرم دیده سینوسی شکل (کنوکتور) قرار دارد، تشکیل شده است. پنل اصلی از جنس موادی با ضخامت بیشتر ساخته میشوند.
با توجه به اینکه Type 11 معمولاً دارای یک پنل و یک ردیف کنوکتور است، عدد “11” به این معنا است که دارای یک پنل و یک ردیف کنوکتور میباشد. این نوع رادیاتور با وجود ساختار سادهتر نسبت به برخی رادیاتورهای دیگر، بازدهی قابل قبولی در انتقال حرارت دارد و به عنوان یک گزینه مقرون به صرفه برای گرمایش فضاها در نظر گرفته میشود.
رادیاتور Type 21
این نوع رادیاتور از دو پنل اصلی تشکیل شده است که در بین آنها یک ردیف از ورق فرم دیده کنوکتور قرار دارد. ویژگی ظاهری این تایپ رادیاتور این است که کنوکتور تنها به یکی از پنلها متصل میشوند.
با توجه به اینکه Type 21 دارای دو پنل و یک ردیف کنوکتور است، عدد “21” به این معناست که دارای دو پنل و یک ردیف کنوکتور میباشد. طراحی این نوع رادیاتور باعث میشود که عرض پنل رادیاتور باریکتر از رادیاتورهای معمولی با طول مشابه باشد و به همین دلیل فضای کمتری را اشغال کند.
ویژگی فوق، این نوع رادیاتور را به یک انتخاب مناسب جهت استفاده در مکانهایی با محدودیت فضا، مانند اتاقهای خواب تبدیل میکند.
رادیاتور Type 22
این نوع رادیاتور از دو پنل اصلی تشکیل شدهاست که در بین آنها دو ردیف کنوکتور قرار دارد. عدد “22” نشاندهنده دو پنل و دو ردیف کنوکتور است.
معمولاً در رادیاتورهای Type 22، کنوکتور به هر دو پنل متصل میشوند. این ساختار طراحی به رادیاتور این امکان را میدهد که حرارت بیشتری نسبت به Type 11 و Type 21 تولید کند
به همین دلیل، این نوع رادیاتور مناسب برای استفاده در فضاهایی با نیاز به حرارت بیشتر مانند اتاقهای بزرگتر یا فضاهایی با انتقال حرارت بیشتر است.
رادیاتور Type 33
رادیاتور Type 33 از سه پنل اصلی تشکیل شده است، هرکدام از این پنلها دارای یک ردیف کنوکتور در بین آنها است. عدد “33” نشاندهنده سه پنل و سه ردیف کنوکتور است.
این نوع رادیاتور به علت داشتن سه پنل و سه ردیف کنوکتور ، توانایی انتقال حرارت بیشتری نسبت به تایپ 21 و تایپ 22 دارد. به همین دلیل، Type 33 معمولاً در فضاهایی با نیاز بالاتر به گرما یا فضاهای بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله کاربردهای معمول این نوع رادیاتورها را میتوان به ساختمانهای تجاری، مراکز اداری، یا فضاهای صنعتی اشاره کرد.
مزایای کنوکتور چیست؟
- افزایش راندمان گرمایشی
کنوکتورها با افزایش سطح حرارتی باعث سریعتر گرم شدن محیط شده و میتواند موجب کاهش مصرف انرژی و صرفهجویی در هزینهها شود.
- افزایش گرمایش یکنواخت
کنوکتورها به رادیاتور کمک میکنند که حرارت خود را زودتر به محیط منتقل کرده و در نتیجه سطح رادیاتور سریعتر خنک میشود. این امر خطر سوختگی بر اثر تماس سطح پوست با رادیاتور را کاهش داده و هچنین انتقال حرارت تشعشعی (که موجب تیره شده دیوارهای اطراف و رنگ رادیاتور می شود) را کاهش میدهد.
- کاهش ابعاد مورد نیاز رادیاتور برای یک فضا
کنوکتور باعث میشود نرخ جریان گرما در رادیاتور بیشتر شده و برای گرم کردن فضای یک محیط ابعاد کوچکتری از رادیاتور لازم باشد.
رادیاتورهای که توسط گروه صنعتی لورچ تولید میشود از بیشترین مقدار کنوکتور استفاده شده است که به موجب آن ظرفیت حرارتی بیشتری در طول کمتر رادیاتور ایجاد میگردد.